in

DİYANET’İN ARTAN YETKİLERİ:EĞİTİM PROGRAM VE KİTAPLARINI HAZIRLAMAK

Saray Rejimi’nin kural tanımadan kafasına eseni yaptığı eğitim düzenlemelerine bir yenisi daha eklendi. Bu sefer hedef alınan grup okul öncesi eğitim alan küçücük çocuklar. Resmi Gazete’de yayımlananlara göre Diyanet’in “yetki alanları” değiştirildi. Yeni genişletilmiş yetkisiyle Diyanet’e Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 4-6 yaş arası çocuklara okutulacak ders notlarını, kitaplarını ve yardımcı eğitim materyallerini hazırlama yetkisi tanındı. Ders materyallerinin hazırlanmasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın rolü ise yönetmelikte yer almadı.

MEB’in ise bu değişiklikler ve müfredatlar üzerindeki yetkisine dair yönetmelikte en ufak bir bilgi verilmedi.

Sadece bununla sınırlı olmayan bu değişiklik ile Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü  gençlere ve yetişkinlere yönelik “eğitim merkezleri” açabilecek. Değişikliğe göre müdürlük, Kuran kurslarının yanı sıra Kuran eğitim merkezleri de açabilecek. Örgün eğitimin içerisindeyken hafızlık ve temel İslami ilimler eğitimi almak isteyen(zorlanan)öğrenciler ise MEB okulları yerine bu eğitim merkezlerinde eğitim alacaklar. 

Masum, el kadar çocukları dini/siyasi propaganda ile doldurmayı hedefleyen ve laik-bilimsel eğitimden öğrencileri uzak tutmak için bir yol daha açan bu gelişmeler çoğu genci temel hakkı olan “eşit ve kaliteli eğitim hakkından” ailesi ya da iktidar yoluyla mahrum bırakıyor. Öte yandan her geçen gün eğitime, bilimsel ve sanatsal faaliyetlere ayrılan ödenek ve bütçelerin genel harcamalardaki yüzdesinin düşmesi de asıl niyeti gözler önüne seriyor.

BU İÇERİĞİ OYLAYIN.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir